Novinky z Kotvičníkové farmy – moringa

Zahradníci mají v tomto období plné ruce práce: výsevy, pikýrování, do toho ochrana rostlinných miminek před nečekaně nízkými teplotami a zároveň větrání, aby plísně neměly šanci… Zkrátka a dobře, jsem velmi vděčná, že si Štěpánka (to je z naší autorské dvojice ten praktik) při tom všem udělá čas na to, aby poslala pár fotek a dokonce pár vět!

Po zatím ročních zkušenostech s moringou (Moringa oleifera) se pustila do jejího pěstování. A první výsledky jsou zde:

Semena byla před výsevem přes noc namočená, aby nasákla dostatek vody. Poté byla vložena do substrátu, kde po třech týdnech vyklíčila. Plato se substrátem je umístěno na výsevním stole s teplotou 23 °C.

Klíčící rostliny jsou co nejdříve přesazeny do květináčů. Je důležité zajistit jim především dostatek světla.

Moringa roste velmi rychle. Nicméně vyhráno je až ve chvíli, kdy stonek začne dřevnatět. (Na snímku je dvouletý exemplář.)

Bližší informace o pěstování a užívání naleznete v naší knize.

Pokud semenáčky dostatečně zesílí, bude možné je zakoupit v e-shopu Kotvičníkové farmy, případně na Bylinkovém dni v muzeu.