Chystáte se sázet či přesazovat?

Zdravý substrát je základem: pro “pokojovky pro zdraví a na talíř” to platí dvojnásob.

Rozmařilá doba s přemírou nabídky všeho vede také k tomu, že i výrobci substrátů se předhánějí ve vymýšlení specializovaných směsí: už nemáme jen substráty pro pokojovky, balkónovky a zahradu. Teď už si musíte promyslet, jestli budou na balkóně převažovat muškáty či surfinie, jestli na záhonech porostou jahody, rajčata či papriky, jestli zahradu osázíme rododendrony či koniferami, a jestli doma máme víc fíkusů, citrusů nebo orchidejí… Je mi líto všech pěstitelů-melancholiků, kteří ve snaze vyhovět každému typu rostliny přechovávají doma desítku načatých substrátů…

Pojďme to zkusit zjednodušit a podívejme se, jaké základní podmínky by měl splňovat dobrý substrát, ve kterém chceme pěstovat pokojovky určené ke konzumaci.

1. Snížený obsah kadmia 

Limitní hodnoty rizikových prvků jsou stanoveny Vyhláškou Ministerstva zemědělství č. 474/2000 v Příloze 1. Hodnota kadmia je to jediné, co odlišuje běžný substrát od toho, který je určen pro pěstování ovoce a zeleniny: v prvním případě je limitní hodnota 2 mg/kg, ve druhém 1 mg/kg. Máte-li možnost vybrat si, sáhněte po 1 mg/kg. Ostatními hodnotami se nemusíte zabývat, všichni výrobci shodně uvádějí, že jejich substrát se vejde do limitních hodnot.

2. Nepřítomnost škůdců

Popravdě řečeno, mám na mysli jednoho jediného, který ale dokáže záhy zamořit všechny květináče. A byť není jeho přítomnost pro většinu dospělých rostlin fatální, soužití s ním je nepříjemné. Ano, jde o smutnice – drobné mušky, které mají rády vlhko (proto když opouštějí zeminu, spolehlivě najdou, kde vydechujeme vlhký vzduch, a poletují kolem nosu a očí). V posledních dvou letech se mi nepodařilo zakoupit substrát, který by nebyl napaden. Poznáme to snadno – po otevření substrátu během několika minut vylétne alespoň jedna. Co s takovým nadělením?

I tady platí, že nejlepší je prevence: na trhu jsou – alespoň pokud se mi podařilo zjistit – dva substráty, které jsou propařované (propařením dojde ke zničení larev): Forestina Profík (je určen pro výsev a množení) a německý Gramoflor (u nás je k dostání v dobrých zahradnictvích a e-shopech). Investice se určitě vyplatí.

Jak naložit s napadeným substrátem a co dělat, když už smutnice máme v bytě, napíši zítra.

Jak vidíte, ke zdravému růstu většiny pokojovek stačí splnit dvě podmínky… pak už se klidně rozhodujte třeba podle barvy obalu!