Australská máta si stojí za tím, že je léto

Od vánoc chodím do skleníku okukovat jasmín (Jasminum angustilofium). Nasadil spoustu pupenů a odhadovala jsem, že tak kolem Valentýna by mohl vykvést. Před týdnem se otevřely první květy a teď už se ve skleníku nedá pobývat moc dlouho – vůně je tak omamná. Další v zimě kvetoucí kráska, dužnatka agávovitá (Echeveria agavoides) se přidá v dohledné době. Co mě však letos zaskočilo, je malý keřík australské máty (Prostanthera rotundifolia).

Rostlinku jsem pořídila, abych obohatila sbírku všeho, čemu se říká MÁTA. V pořadu Polopatě na ni nedošlo, asi se panu režisérovi nezdála dost zajímavá.

Prostantera je australský endemit. Je jich asi sto druhů, patří do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Prostantera okrouhlolistá je stálezelený keřík, který roste na jihovýchodě Austrálie. V anglicky mluvících zemích je znám jako Australian mint bush. V našich podmínkách venku nepřežije, putovala tedy s ostatními teplomilkami do skleníku. K mému údivu se v polovině ledna začaly objevovat pupeny – říkala jsem si, že možná raší nové listy, když jich předtím pár zežloutlo a opadalo. Chyba lávky, pěstitelko! Minulý týden, uprostřed zatím největších mrazů letošní zimy, si tahle kráska trvá na tom, že u ní doma je léto. Žasnu nad tím zázrakem a spěchám se s vámi podělit o tu krásu.