Talinum pro začátečníky

Myslím, že žádná léčivá pokojovka mne za poslední dva roky nenaučila tolik, jako talinum latnaté (Talinum paniculatum). Je to nezmar, který zvládne i péči začátečníků. Pokud jste tedy získali sazeničku, která vypadá tak křehce, že máte strach z přelití i přesušení a bojíte se otevřít okno, aby ji neofouklo, směle čtěte dál.

Nové listy v místě, kde opadaly staré.

Přestože pochází pravděpodobně ze Střední Ameriky a rozšířilo se v tropických a subtropických oblastech celého světa, je známo pod názvem korejský ženšen.

Zdužnatělý kořen

Z loňského výsevu jsem získala hodně sazenic. Některé jsem prodala či darovala, ty zbylé na zimu putovaly do skleníku. Byla to loterie, neboť za velkých mrazů držím teplotu kolem 5 °C a vůbec jsem netušila, zda ty křehké lístky vydrží. Dnes už vím, že nejen vydržely, ale dokonce rostlina i při těch nízkých teplotách rostla a ještě koncem zimy začala nakvétat.

S oteplením se ve skleníku rozmnožily mšice a za svoji základnu si vybraly právě talinum. Vypadalo zbědovaně, ale přesto jsem se mu snažila všemožně pomoct: postřik olejovým roztokem z řimbaby, postřik citrónovým čističem s následným opláchnutím vodou, mechanická likvidace. Vše pomohlo jen na chvíli, mšice se urputně svého výběru držely. Když už to vypadalo, že nehrozí ranní mrazíky, vykázala jsem všechny sazenice ven, do trávy před skleník. O letnění ještě nemohla být řeč, ale prostě už jsem nevěděla, co dělat. Až bude čas, něco (?) s nimi udělám. Za pár dní přišly přízemní mrazíky. Některé lístky sice ztmavly, ale rostlina zjevně žila dál. Během následujících týdnů proschlo, promoklo, opadala většina listů, ale zároveň začaly růst nové. Objevily se i květy a co je pro mne nejdůležitější – mšice zmizely a talinum vypadá zdravě. Za svoji urputnost a odvahu bylo odměněno přesazením, pravidelnou zálivkou a hnojivem.

Květy jsou nádherné, ale vyfotit je…

A proč tolik řečí kolem? Protože talinum opravdu stojí za pozornost. Jeho kořen se využívá jako náhražka ženšenu pravého, protože vykazuje podobné účinky: celkově posiluje a obnovuje narušené životní funkce. Podává se při stavech únavy a vyčerpání, při horečnatých stavech, virových a bakteriálních onemocněních dýchacích cest a trávícího traktu. Pomáhá při oběhových a menstruačních potížích.

Po odkvětu

Využívat však nemusíte jen kořen – tím byste také o rostlinu přišli. Obdobné účinky vykazují i listy, které je možné přidávat do salátů, do smoothies či do dušených jídel (jako třeba listy špenátu).

Semena kam padnou, tam vyklíčí – viz další foto

Talinum se snadno rozmnožuje semeny, takže i uprostřed zimy můžete mít čerstvou zeleninu z domácí produkce!

Takhle se vysemenilo k pokojovému česneku

Likér z aloe

Aloe loni nasadila spoustu mladých výhonků, které se letos hodně vytáhly a začaly výrazně oslabovat mateřskou rostlinu. Došlo tedy na “probírku”. Část výhonů dám zakořenit, velká část se ale nabízí ke zpracování. Rozhodla jsem se vyzkoušet recept, který jsme se Štěpánkou uvedly v knize – jako jeden z mála jsem jej dosud osobně nevyzkoušela. Teď nastal ten pravý čas!.

Aloe stromkovitá (Aloe arborescens)

Potřebné suroviny mám naštěstí stále po ruce: 0,3 l červeného vína, 250 g medu, 0,1 l pálenky – to vše se dobře promíchá se 150 g šťávy z aloe. Nechá se stát 5 dní při pokojové teplotě bez přístupu světla. Užívá se 3x denně 1 lžíce půl hodiny před jídlem.

O výsledku přípravy i pozorovatelných účincích vás budu ráda informovat :-)).