Myrta by se neměla jmenovat obecná

Jednak vypadá velmi vznešeně, i když jde o skromný keřík, jednak voní přímo královsky. Jemná krása květů dojem jenom umocňuje. Květy odhaluje postupně – žádné plýtvání a množství na odiv, ale pěkně po troškách, vytrvale, a tak trochu skrytě. Pro mne je to opravdu půvabná aristokratka.

V lidovém léčitelství se čerstvé nebo sušené listy používají při katarech průdušek, střevních potížích a pro povzbuzení chuti k jídlu. Ve farmacii se používají sušené listy a z nich získávaný olej. Pro přípravu homeopatika k léčbě zánětů průdušek se používají celé kvetoucí větvičky.

V kuchyni najde myrta uplatněné například při výrobě a nakládání sýrů, při vaření masa a zeleniny, do slaných koláčů či omelet. Před použitím do koláčů a omelet je třeba tuhé lístky rozemnout nebo na jemno posekat.

Recept na řecký slaný koláč z horských bylin naleznete v naší knize. Voní létem, horami a Středozemím!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *